Koláč z cukrové řepy plný ořechů bude hit podzimní kuchyně
Nedávno jsme si vyzkoušeli jaké to svážet řepu cukrovku z pole, dneska se podíváme pro změni na to, co si z ní dobrého upéct. Tento ořechový koláč s cukrovou řepou uvnitř si bezesporu zamilujete.
Ingredience
2 menší cukrové řepy
4 vejce
3 lžíce krupicového cukru
4 lžíce řepkového oleje
5 lžic melasy nebo tekutého sladu (Sladěnka)
100 g lískových ořechů (mleté, či sekané)
50 g vlašských ořechů (mleté, či sekané)
170 g špaldové mouky
1 lžíce jedlé sody
1½ lžičky mletého kardamomu
špetka soli
Postup
Řepu omyjeme a nastrouháme, poté ji vložíme do hrnce a deset minut opékáme, necháme vychladnout a přimícháme do ní všechny mokré ingrediance. Poté přidáme suché ingredience a vymícháme těsto.
To nalijeme do formy na koláč, či n aplech. Pečeme na 180 stupňů do zhnědnutí. Jednoduchým špejlovým testem zjistíme zda máme pečeno. POkud se těsto nelepí, je hotovo.
Koláč potom můžeme dozdobit například zakysanou smetanou.