Nejen na hubnutí. Vaříme zdravé polévky z luštěnin
Skvělých polévek je mnoho, dneska se však zaměříme na luštěninové. Luštěniny jsou totiž zdraví velmi prospěšné, napomáhají střevům k lepší funkci, částečně vynahradí maso a nezatěžují tělo. Luštěniny je navíc nutné jíst alespoň jednou týdně, což asi málo kdo splňuje. Díky polévce se vám to může povést velmi snadno.
Čočková
2 hrnky čočky
1 litr vody
kvalitní klobása
česnek
sůl
pepř
majoránka
Čočku můžeme přes noc namočit a vodu posléze slít. Vložíme ji do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Poté ochutíme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s na kostičky nakrájenou a opraženou klobásou nebo se slaninou.
Hráškový krém
2 konzervy hrášku
1 litr vody
sůl
pepř
smetana
slanina / opečená houska
Hrášek zalijeme vodou, necháme přejít varem, ochutíme solí, pepřem a smetanou a rozmixujeme ponorným mixérem. Podáváme s opečenou houskou a se slaninových chipsem, ten připravíme tím, že plátek slaniny vysmažíme na pánvičce.
Do kina a na kafe za 115 korun? Cinestar připravil akci pro seniory
Zeleninová s bílými fazolkami
2 brambory
1 konzerva fazolí ve slaném nálevu
mrkev
majoránka
sůl
pepř
1 litr vody
Brambory a mrkev nakrájíme, spolu s fazolemi pak vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Podávat můžeme s krajícem chleba.