Zajímavosti z kraje

Sokol – ochránce idejí lidské svobody. V Benátkách oslavil 140 let

Sokol, to není jenom místo kam si lidé chodí zasportovat, pro své sestra a bratry je mnohem víc, je to životní styl, nebo dokonce druhá rodina. Alespoň tak o něm mluví starosta a náčelník Sokola v Benátkách nad Jizerou Jiří Lhoťan.

Benátecký Sokol před nedávnem oslavil 140 let od svého založení. Oslavy běží v podstatě po celý rok. 29. září se navíc odehrála velká akademie, která složila kulatému výročí velký hold. Vše proběhlo ve stylu nových představení, akce byla plná pohybu a ve vystoupeních (nejen sletových) se mládí prolnulo se zkušeností starších účastníků.

Video zhlédnete ZDE.

„Sokol je v našem městě dlouhodobě garantem a ochráncem idejí lidské svobody, demokracie a především nositelem sportovního ducha a fair play. Početná členská základna místní jednoty tyto hodnoty hájí již po několik generací a zároveň poskytuje možnost sportovního vyžití stovkám Benátčanů v mnoha odvětvích a ve všech věkových kategoriích,“ uvádí benátecký starosta Karel Bendl (ODS) s velkým poděkováním benáteckým sokolů, kteří, jak sám říká, město vzorně reprezentují.

EDUCA WEEK 2024 startuje týden, který vzdělává a zaměstnává celý kraj

„K vašemu výročí vám přeji do následujících let mnoho dalších, nejen sportovních úspěchů a především dostatek aktivních členů a příznivců, mezi které se s hrdostí mohu řadit i já,“ dodává Bendl.

Obětavá práce pro Sokol

Sestra Václava Buríánová (96 let) je zakládající členka benáteckého sokola po roce 1991. Přede dvěma lety obdržela zlatou medaili za obětavou práci pro Sokol. Narodila se do rodiny, jejíž sokolská historie sahá až do 19. století, a to nejen v Čechách, ale i za mořem v Americe. 

 Sestra Václava Buriánová (sokol.eu)

Celoroční oslavy

Členská základná je v benáteckém Sokole opravdu početná, čítá jich na pět set.  Podle starosty a náčelníka benáteckého Sokola Jiřího Lhoťana je pro ně Sokol životní styl, druhý domov, místo setkávání s přáteli, možnost sportování dle vlastních možností každého člena.

Jiří Lhoťan si zároveň chválí spolupráci s městem, s nímž různé akce pořádají společně, případně je město jejich garantem.

140 let od svého založení Sokol Benátky nad Jizerou slaví v podstatě celý letošní rok a tak má několik akcí ještě před sebou. V nejbližší době to bude Památný den sokolstva, ten se uskuteční 8. října. Půjde o připomínku událostí roku 1941 kdy zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich rozpustil Českou obec sokolskou a její majetek byl úředně zabaven.

Historie Sokola v Benátkách nad Jizerou

První výbor byl ustanoven 24. května 1884. První schůze zvoleného výboru se konala 28. května 1884 po osmé hodině večerní v místnostech hostince „U zlaté koruny“, prvním náčelníkem se stal Alois Horáček a jednatelem Josef Kysela.

Radost z Českého jazyka a vlastenecké nadšení první republiky ještě více posílilo bratrství. Jednoty už nebyly jenom o cvičení, nýbrž vznikalo i kulturní dění, různá společná vystoupení a hrdost na svoji vlast posilovala povědomí Čechů.

Dárek pro Benátky: Přivítají pražskou Slavii

Těžké čas zažila Česká obec sokolská nejen během Druhé světové války, ale také po ní, kdy od roku 1948 sokol prakticky zanikl nejen kvůli tomu, že se ideově diametrálně rozcházel s komunistickým režimem. Jinak tomu nebylo ani v Benátkách nad Jizerou.

Obnovení činnosti Sokola přišlo až po „Sametové revoluci, roku 1990. Právě tehdy se obnovení sokolské jednoty v Benátkách nad Jizerou ujal bratr Lubomír Fouček, který neúnavně navštěvoval bývalé členy Tělocvičné jednoty Sokol, apeloval na  jejich svědomí a  sokolskou čest, aby pomohli znovu vzkřísit Sokol v Benátkách.

Díky němu a několika nadšencům se to nakonec podařilo. Ustanovující schůze připadala na 21. května 1991.

Co ještě letos čeká benátecké Sokoly

ŘÍJEN

8.10. Památný den sokolstva

12.10. Cyklovýlet

PROSINEC

2.12. Mikuláš v sokolovně

Jizerou, oslava 140 let, Foto: archiv města Benátky nad Jizerou
Jizerou, oslava 140 let, Foto: archiv města Benátky nad Jizerou
Jizerou, oslava 140 let, Foto: archiv města Benátky nad Jizerou
Jizerou, oslava 140 let, Foto: archiv města Benátky nad Jizerou
Jizerou, oslava 140 let, Foto: archiv města Benátky nad Jizerou
Jizerou, oslava 140 let, Foto: archiv města Benátky nad Jizerou
Skolo Benátky nad Jizerou, oslava 140 let, Foto: archiv města Benátky nad Jizerou
Jizerou, oslava 140 let, Foto: archiv města Benátky nad Jizerou

Související obrázky: