Zajímavosti z kraje

Jak pomoci českému venkovu? Odpověď hledali odborníci v Mělníku

Krásné historické město Mělník pohostilo národní konferenci Venkov 2024. Ta se uskutečnila v uplynulém týdnu a hostům nabídla opravdu bohatý program.

Třídenní akce odstartovala v úterý 15. října. Přijelo na ni mnoho zástupců Místních akčních skupin, ale také třeba starostové, politici, další odborníci a všichni, které zajímá český venkov a to, jak by mu mohli svojí prací pomoci.

Zajímavá témata 

Tématy konference bylo: Zachování diverzity krajiny a využití obnovitelných zdrojů energie, Podpora krátkých dodavatelských řetězců, Zachování krajiny venkova, atraktivita venkovského prostoru a propojení s moderními trendy v rámci českého zemědělství s rozvoje venkova a Naše budoucnost pro krajinu.

Seriál Ulice PODCAST: Divné DNA testy, podraz neprofesionální Soni a zpronevěra Vanďouska

Celé tři dny byly doslova nabušené přednáškami předních odborníků, kteří hovořili o klíčových tématech konference.

Objevilo se zde také několik starostů úspěšných obcí, jež získaly nejrůznější ocenění v prestižní anketě Vesnice roku. Asi nejvíce mne zaujala přednáška starosty Kostelní Lhoty Tomáše Drobného.

Evropská Vesnice roku

Kostelní Lhota, která se nachází kousek od Nymburka, je zajímavá v tom že nejenže uspěla v národní Vesnici roku, ale bodovala i v její evropské odnoži. Tam letos brala první místo, což je pro malou českou obec fenomenální úspěch.

Nezůstalo ale jenom „u řečí“. Konference měla své pracovní skupiny, které pracovaly pro lepší budoucnost a každá se řídila svým klíčovým tématem. Kromě toho účastníci vyjeli i do terénu, aby se mohli podívat, jak to chodí jinde a inspirovat pro svoji další práci.

Osobně mne zaujal pivovar v Lobči a Muzeum Eduarda Štorcha tamtéž. Muzeum je samoobslužné. Otevřete si pomocí QR kódu a přívětivý hlas vám řekne co všechno můžete vidět, i několik zajímavostí.

Vrací život obci

Pivovar je zase krásná ukázka toho jak vykouzlit z ruiny prosperující podnik, který proměnil i své okolí. Z několika víkendových chalup se zde totiž podle majitele objektu architekta Pavla Prouzy staly plnohodnotné obytné domy.

Akce se uskutečnila pod záštitou Marka Výborného, ministra zemědělství, Úřadu vlády ČR, Tomáše Martince, starosty města Mělník a senátorky Jarmily Smotlachové.

Foto: Zuzana Kodrlová Zelenková 


 

Související obrázky: