Mručení i mlaskání vítáno: Na půdě radnice se ochutnávala čokoláda s vínem
Krásný prostor, příjemná atmosféra a také mlsání jak pro milovníky čokolády, tak i pro fanoušky vína. Tak to v úterý 12. listopadu vypadalo v Lysé nad Labem.
Degustace čokolád, to zní přesně jako něco pro mě. Jsem tedy ráda, že mě kolegyně pozvala, abych se s ní přišla na tuto akci pořádanou knihovnou v Lysé nad Labem podívat. Nebyly jsme ale zdaleka samy, kdo se na kombinování dobrých vín a kvalitní čokolády těšil, už cestou jsme potkaly paní, která nám prozradila, že nechyběla ani na jarní ochutnávce čokolád. Další pán zase přišel už předzásoben vlastním vínem.
Moc se mi líbilo místo, kde se naše skromná skupinka (většina žen, pár pánů) sešla. Jednalo se totiž o podkroví místní radnice, které bylo navíc velmi citlivě zrekonstruováno a přeměněno na prostor vhodný například i k různým pracovním schůzkám či prezentacím. Dva delší stoly sice prozrazovaly, že se tu pořádají důležité schůzky, ale už karafy s vodou a sklenice na víno nás přesvědčily o tom, že nás nečeká žádná byznys nuda. Naopak od začátku zde vládla uvolněná a veselá atmosféra, což se s postupem ochutnávání jen stupňovalo. Upíjení vína rozveselilo, kousky čokolády nabudily, krom toho jsme se dozvěděli i řadu zajímavých informací.
Paní Marcela Krčálová, která degustaci vedla, nám představila sortiment firmy Jordis – výrobny řemeslné čokolády z Hradce Králové. Dozvěděli se ve stručnosti nejen něco o vzniku podniku, který byl v 2010 v podstatě novodobým průkopníkem výroby čokolády u nás. Zároveň jsme lehce zabrousili i do historie čokolády jako takové. Vyslechli jsme, jak se postupem staletí proměňovala a také jsme odhalili, jak by měla vlastně její výroba vypadat od kakaového bobu až k tabulce (tzv. bean to bar). Mohli jsme ochutnat, jak chutná samotný bob, prohlédli jsme si kakaové máslo a naučili jsme se, jak a čím může být výroba čokolády ošizená. Vyvrátili jsme si několik zažitých mýtů, například že holandské kakao je kvalitní. Naopak jsme si zapamatovali, že alkalizováním kakao přichází o řadu důležitých antioxidantů, případně jsme si také vyslechli, co je špatně v reklamách, které nás k nákupu čokolády lákají líbivými záběry na její přípravu.
Tajemné místo z filmu Bod obnovy: Viadukt budoucnosti najdete cestou na Mělník
Postupně jsme měli možnost ochutnat několik vzorků různých kvalitních čokolád – přes mléčnou až třeba k bílé, která ale vypadala, jako by spadla do komína. Schválně vám nebudu říkat, co do ní bylo přidané, ale věřím, že vás správné řešení jistě napadne.
Jindy jsme ochutnali čokoládu, v níž byla přidaná mořská sůl, další byla s malinami, jiná se skořicí. To vše doplňovaly postupně dva různé druhy vína – bílá polosladká Pálava a červené Portské. Díky tomu, že se rozlévalo všem, se rozhodně nikdo neměl šanci opít. Spíše jsme si všichni pro sebe zhodnotili, která čokoláda se k jakému vínu hodí nejvíce a zda se chutě vzájemně doplňují, případně jedna druhou i zintenzivňují. „Mručení i mlsání vítám,“ povzbuzovala nás paní Marcela, abychom dávali najevo, jak nám co chutná.
Ti nejstatečnější z nás si pak mohli vzít i kousek čokolády s chilli papričkou Scorpion Moruga. Následně jsme se nahrnuli ke stolku s nabídkou čokolád Jordis a div ho nevykoupili. Také okamžitě zaznívala různá přání, že by se akce měla znovu opakovat, případně ještě proměňovat. Jedna paní doporučovala degustaci čokolády spojit ještě s whisky, protože pak by prý přišli i muži. Program na následující sezonu je tak jasný! 🙂