Dýňová polévka je hit podzimní kuchyně. Vyzkoušejte náš skvělý recept
Podzim bývá ve znamení dýní. Co z nich ale uvařit? Je to jasné, dýňová polévka nesmí chybět na vašem stole.
Ingredience
1 středně velká dýně hokkaido
1 masox
1 větší brambora
1 větší cibule
Kari koření
Sádlo
Pepř
Sůl
Trochu mleté papriky
Chilli
Smetana
Eidam (45%)
1-2 housky
Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo. Cibuli překrojíme napůl a nakrájíme na proužky. Na sádle ji necháme zesklovatět. Až bude pěkně sklovatá, přidáme brambory. Opečeme a vyjmeme z hrnce. Přidáme ještě kousek sádla a vložíme hokkaido nakrájenou na kousky. A samozřejmě i se slupkou, tuhle dýni nemusíme loupat. Podlijeme.
Hrnec přiklopíme a na středním plameni dusíme dýni. Ta změkne po 10-15 minutách. Jakmile bude dýně měkká, tak ji buď rozšťoucháme na pyré, nebo na ni použijeme ponorný mixér, přidáme sůl, pepř, kari, chilli a mletou papriku. Rozmixujeme na kaši, přidáme bujón a vodu tak, aby konzistence nebyla příliš řídká.
Přivedeme k varu a přidáváme opečené brambory s cibulkou. Povaříme, brambory ještě nemusí být měkké. Dozdobit můžeme petrželkou nebo pažitkou. Přidáme pár lžic smetany na zjemnění (podle chuti).
Housku nakrájíme na kostičky a dáme do trouby, „pečeme“ asi 10 minut při 150 °C. Vytvoříme tak krutónky. Před podávání posypeme nastrouhaným sýrem. Určitě můžete použít i něco lepšího než eidam a přidávané krutónky.
Pokud nemusíte kari, vyměňte jo například za muškátový oříšek nebo za chilli.