Zajímavosti z kraje

Horecká škola opět ožila soutěžením. Tentokrát žáci připravovali sladké nákypy

Mumraj, ruch, cinkání příborů, řinčení nádobí i kuchyňských strojů. Na SOŠ a SOU Horky nad Jizerou se ve středu 19. února sjeli kolegové z Frýdlantu a z Jablonce, aby si zasoutěžili v Pojizerském Cukrování.
 
Akce vznikla pod záštitou neziskové organizace Dolní Pojizeří z.ú. Účastníci měli za úkol vytvořit sladké nákypy. Hlavní surovinou pro jejich výrobu se většinou staly jáhly, nebo rýže. Výsledných šest nákypů se vzájemně ale vůbec nepodobalo. Každý a jeden z nich byl naprostý originál.
 
https://www.stredocesky-magazin.cz/studna-voyo-podcast
 
Žáci všech tří soutěžních škol byli rozděleni do dvou týmů. Každá ze zapojených škol tedy měla hned dvě možnosti zabojovat o prestižní ocenění. Tou byla krásná skleněná trofej, ale také její menší sestřičky vyrobené tak, aby každý, kdo stanul na pomyslném stupni vítězů měl svoji, kdyby tu velkou „náhodou musel nechat vystavenou ve škole“.
 
Všechny týmy prokázaly velkou obratnost v kuchyni, byť mezi nimi bylo i několik prváku. Každý se opravdu vytáhl. Týmy představily pokrmy, jež by klidně mohly být na menu některé lepší restaurace.
 
Borci z Jablonce
 
Mne zvláště zaujal tým z Jablonce, který jsem viděla již na podzimní soutěži Pojizerské Gastroklání, kterou v Horkách také pořádalo Dolní Pojizeří z.ú. Tenkrát se jim nedařilo. Přes různá úskalí, v důsledku nichž přišli o drahocený čas, nakonec nedosáhli „na bednu“ ačkoli jejich pokrm patřil k těm lepším. Ve středu se ale karta obrátila, a právě tento pár vyšvihli bravurní rýžový nákyp s višněmi, provoněnými amarettem zalitý karamelovou omáčkou, za který je porota složená jak ze zástupců soutěžících škol, tedy odborníků, tak i z laiků, ocenila krásným druhým místem.
První byli Horečtí s nákypem ozdobeným sladkým bílkovým sběhem, sušenkou (nechyběl tedy ani křupavý element, takže by i Masterchef zaplesal) a zalitý nakyslou omáčkou z lesního ovoce. Třetí místo bral Frýdlant s kokosovo-makovým nákypem z jáhel s ovocem.
 
https://www.stredocesky-magazin.cz/starostove-posnidali-v-kostelnim-hlavne-ocenili-dulezite-informace
 
O pořadí, v němž soutěžící začínali vařit rozhodl los. Poté se střídali v kuchyni tak, aby si nikdo nepřekážel a všichni stihli odvařit svůj pokrm během jedné hodiny. Součástí byla také prezentace pokrmu před porotou složenou ze zástupců škol, ale i laické veřejnosti, v té zasedl ředitel Dolního Pojizeří z.ú. Jidřich Halvatý, Krajský koordinátor CSV, RO Praha ze Státního zemědělského intervenčního fondu Miroslav Prokop, nebo starostka Mečeříže Jana Fabiánová.
 
Sounáležitost
 
Soutěžící odcházeli nejen se svými trofejemi, noži z damaškové oceli s gravírováním připomínajícím soutěž, ale také s dárky od pořadatele, v nichž byla například „eko“ powerbanka na solární energii.
„Gratuluji vám všem k účasti a k vítězství a přeji vám, ať vás vaření pořád tak baví a jde vám to,“ loučil se s žáky Hlavatý. Všichni přítomní ocenili nejen příjemného soutěžního ducha, ale především možnost vzájemného propojení nejen pedagogů, škol, ale především žáků, kteří po covidu stále nemají tolik podobných událostí jako před ním.

 

Související obrázky: