Skvělá jarní špenátová roláda, perfektní pro každý stůl!
Pojďte ještě trochu oslavit probouzející se jaro. Na této naší roládičce si perfektně pochutnáte a ještě do sebe dostanete něco zdravého!
Množství ingrediencí vystačí na jednu roládu, tedy přibližně na 4 porce.
Ingredience
Na těsto:
- 400 g mraženého špenátu (doporučujeme ochutit dvěma stroužky česneku, nasekanými nadrobno)
- 120 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 čajová lžička oleje
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ čajové lžičky pepře
Na náplň:
- 200 g taveného sýra
- 100 g bylinkového másla
- 50 g eidamu (pokud chcete výraznější chuť, je možné použít například goudu)
- ½ červené papriky
- ½ žluté papriky
https://www.stredocesky-magazin.cz/souboj-nemocnych-titanek-zdeny-a-valerie-bobova-karma-a-neschopny-policista-podcast-o-ordinaci/
Postup:
Nejprve rozmrazíme špenát, doporučujeme vyndat jej předem. Pokud začínáte roládu nyní a váš špenát je stále zmrazen, pomozte si teplou vodou jen dejte pozor, aby pro následnou úpravu nebyl příliš teplý. Doporučujeme si vyndat také bylinkové máslo, aby získalo pokojovou teplotu a práce s ním byla snadná.
Nyní rozdělte vejce na žloutky a bílky, žloutky smíchejte s rozmrazeným špenátem a všemi ostatními ingrediencemi na těsto. Není nutné dodržovat předem specifikovaný postup vmíchávání, klidně vše nasypte do mísy a následně velmi důkladně promíchejte.
Z vaječné bílků vyšlehejte sníh a pomaličku ho vmíchejte do špenátové směsi. Doporučuji pro vmíchání sněhu použít metodu překládání, kdy zespodu mísy podeberete směs a překlopíte ji na část sněhu, aby směs byla viditelně nadýchaná. Opakujte až do celkového smíchání.
Papír na pečení si nařežte (vystříhejte) na rozměry 30×25 cm. Vložte jej na plech, na něj těsto vylejte a zarovnejte. Těsto, které se vám vyleje mimo papír není nutné nyní řešit, zbavíte se jej později. Plech vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 15 minut.
Po upečení odřežte kraje, roládu vyklopte na vlhkou utěrku, a ještě za tepla ji srolujte, aby zvládla udržet tvar (samozřejmě bez utěrky).
Nyní vytvořte náplň nakrájením paprik a tvrdého sýru na malé kostičky, které smíchejte s taveným sýrem a bylinkovým máslem.
Prokletí rodiny Nyklových, královna Soňa a »odpravení« Pavlíka: PODCAST o seriálu Ulice
Jakmile roláda vychladne, je možné ji naplnit. Nechte si horní část rolády nepomazanou náplní cca 1 cm, bude se vám mnohem lépe balit. Dokončenou a srolovanou roládu nechte alespoň hodinu v chladničce odpočinout a zatuhnout.
Rozkrojená roláda vypadá na pohled krásně svěže a je také velmi chutná. Skvěle doplní jakoukoli velikonoční hostinu.
Za redakci přejeme dobrou chuť!