Uctěte zemřelé tradičně, upečte si kosti
Uctívání zemřelých v minulosti doprovázelo také speciální pečivo. To mělo tvar kostí nebo dušiček. Jedná se vlastně o celkem snadné kynuté pečivo, které snadno zvládnete i vy. Tak se na to pojďme společně podívat.
Ingredience
190-200 vody
1 vejce
50 cukru
70 g změklého sádla
špetka soli
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
15-17 g droždí
marmeláda/povidla podle chuti
Smícháme trochu vlažné vody, droždí, cukru a mouky. Chvilku necháme na teplém místě, aby nám vzešel kvásek. Jakmile kvásek vzejde, tak přidáme všechny ostatní ingredience. Těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinky.
Po vykynutí jej rozdělíme na menší bochánky. Ty necháme ještě pět minu odpočinout. Poté z nich tvarujeme kosti nebo dušičky, záleží na naší fantazii nebo na předloze a plníme oblíbenou marmeládou, povidly nebo makovou náplní. Finální výsledek bude stejně trochu jiný, protože nám výrobek v troubě nakyne, ale toto pečivo má prostě pěknou symboliku.
Kostičky pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů, jakmile zezlátnou, vyjmeme je, pocukrujeme a podáváme. Nějaké pak schovejte do noci dušičkám, které k vám přijdou z očistce, ať si mohou také dát. K tomu jim na stůl přichystejte máslo, jímž si pak budou moci pomazat bolístky, jež v očistci utrpěly.